Geschiedenis

Stedelijke brandweerorganisatie

Opleiden en oefenen kent in Amsterdam een traditie van meer dan 325 jaar. Het was Jan van der Heiden zelf, de eerste echte commandant van de stedelijke brandweerorganisatie, die in 1682 het jaarlijks oefenen met de 60 wijkbrandspuiten introduceerde. Dat jaarlijkse oefenen was nodig, omdat de door hem en zijn broer Nicolaas uitgevonden slangbrandspuiten veel onderhoud vergden en het gebruik van brandslangen kennis vereiste. Tactieken en technieken, die zij beschreven in hun brandspuitenboeken van 1690 en 1735 werden elk jaar per wijkploeg beoefend. Dat gebeurde op een centraal punt in Amsterdam, bij de beurs op de Dam, ongeveer ter hoogte van waar nu de Bijenkorf staat.

Instructiegebouw

Behalve de klimhuizen en theorielokaaltjes in de hoofdwachten, dienden af en toe slooppanden als oefenmogelijkheid. Vanaf 1927 kon de brandweer gedurende een aantal jaren beschikken over een oud passagierschip in de Coenhaven om daar scheepsbrandbestrijding te beoefenen. Van 1930 tot 1973 diende een oud schoolgebouw aan de Lepelstraat als instructiegebouw. Dat stond één blok van de hoofdwacht aan de Nieuwe Achtergracht verwijderd. Daar waren een aantal leslokalen, een laboratorium en een grote gymnastiekzaal ingericht. In 1973 moest het instructiegebouw plaats maken voor de metrowerkzaamheden aan de Weesperstraat. Het theorie-gedeelte en de gymnastiekzaal werden ondergebracht in de gloednieuwe kazerne aan de IJtunnel en de laboratoria werden verplaatst naar het kantoorgebouw aan de Eerste Ringdijkstraat (De Eenhoorn).

Zeeburg

In de loop van de jaren zijn diverse plekken de revue gepasseerd. Tussen 1968 en 1979 kon men gebruik maken van een verlaten terreintje op het eiland Zeeburg. Daar kon naar hartelust worden gestookt en vooral geoefend in de bestrijding van branden met brandbare vloeistoffen. Uiteraard moest er rekening gehouden worden met de windrichting, maar omdat Zeeburg op het meest oostelijke puntje van het toenmalige Amsterdam lag, ging met de wind uit het zuidwesten vandaan de rook vrijwel altijd in de richting van het nog niet bewoonde IJsselmeer.

BOC

Een andere locatie waar praktisch geoefend kon worden stond aan de Korte Ouderkerkerdijk. Daar stond de Zuidergasfabriek, die in 1967 gesloten werd na de introductie van aardgas in Amsterdam. Eén van de kolenvergassingsgebouwen stond leeg en was bestand tegen hoge temparaturen. De brandweer, maar ook de Organisatie Bescherming Bevolking en tal van bedrijfsbrandweren maakten dankbaar gebruik van het gebouw. In 1969 werd de Amsterdamse brandweer een permanente gebruiker. Binnen een paar jaar werden de faciliteiten steeds meer uitgebreid en kon zelfs een naastgelegen instructiegebouw in dienst gesteld worden. In 1988 werden de kantoren verplaatst van de kazerne IJtunnel naar tijdelijke gebouwen op de Zuidergasfabriek, waarvan het brandweerdeel officieel BOC, het brandweer opleidingscentrum, ging heten. De officiële opening van de oefenlocatie op de Zuidergasfabriek (BOC) aan de Spaklerweg, werd in 1973 verricht door de toenmalige burgemeester Samkalden.

Iedereen bij de brandweer heeft wel eens gehoord van 'De Gasfabriek'; velen hebben hier hun eerste of latere stappen achtergelaten: van basisopleiding tot middenkader. Vroeger berucht, de slogan "Hoe heter hoe beter" stond zelfs ergens op een muur gekalkt, tegenwoordig staan we liever bekend om ons vakwerk in de hulpverlening.

In 2010 is het voorlopig laatste Amsterdamse blikkie daar opgeleid. In Juli 2011 zijn de laatste BHV-ers op de gasfabriek geweest en de laatste helft van 2011 hebben er nog een aantal oefeningen plaatsgevonden. Het opruimen en langzaam ontmantellen is gestart vanaf 01-01-2012. Een sporadische oefening heeft er tot oktober 2012 nog plaatsgevonden. De laatste grote activiteit vond plaats van 12 t/m 16 November 2012 en wel het MKO examen. Vanaf 19-11-2012 is het echte leeghalen van het gebouw begonnen en is een prachtige en unieke oefen en opleidingslocatie verdwenen.  Eind 2012 viel definitief het doek voor het BOC en in 2013 ging het oude gebouw tegen de vlakte.


 

 
 
 

Nieuws:

19-10-2018
17 HV-plus dagen afgerond
15-08-2018
Skills-lab in tijdschrift 1-1-2
23-07-2018
Mooi resultaat!