OGS-pelotonsoefening op BOCAS

15-11-2011

Op maandag 14 en dinsdag 15 november is er op BOCAS door het OGS peloton geoefend. Het was een bijzondere avond. "Goed om eens te zien wat we kunnen bij een dergelijk incident. Een gemiste kans dat wij dit niet eerder gezien hebben. Erg fijn om nu eens de gehele procedure te beoefenen. Deze oefening was voor mij een unieke kans." Een greep uit de diverse reacties van collega's over de oefening, waarbij zowel beroeps als vrijwilligers betrokken waren. Iedereen ervoer het als een bijzondere oefening omdat het in de avonduren plaatsvond en omdat het de eerste keer was dat de procedure in z'n totaal is beoefend zoals bij de invoering is afgesproken.

De oefening

Op het BOCAS was een incident met gevaarlijke stoffen in scene gezet. Door onzorgvuldigheid was er een lekkage van Chlooracetonitril uit een tankwagen ontstaan. Waardoor een vloeistofplas gevormd werd, die de expeditieruimte van het op/overslag bedrijf "van der Ven" instroomde. Door de reactie van de gelekte vloeistof met vocht, is een witte damp ontstaan die zichtbaar is door de gehele expeditieruimte. Door deze damp raakten de aanwezige medewerkers bedwelmt waardoor de heftruckchauffeur een Intermediate Bulk Container(IBC) lek stak, die gevuld is met warm water voor de reiniging van de IBC containers. Het redden en ontsmetten van de aanwezige slachtoffers was noodzakelijk voordat zij overgebracht werden naar het ziekenhuis.

OGS peloton

Sinds 1 december 2009 is het OGS-peloton volledig operationeel. Sindsdien werken zij in onze regio voor de bestrijding van ongevallen met gevaarlijke en/of giftige stoffen met Snelle Interventie Eenheden (SIE). Deze eenheden kunnen aangevuld worden met twee containers, namelijk een Ontsmettings Eenheid (OE) en Middelen Eenheid (ME). Deze eenheden vormen samen met de Officier van Dienst en een Adviseur Gevaarlijke Stoffen het OGS-peloton, ook wel OGS/SIE genoemd. In onze regio zijn er twee SIE beschikbaar, namelijk een op kazerne Diemen en een op kazerne Osdorp. De OE staat op kazerne Uithoorn en de ME op een van de drie logistieke punten. Voor 2012 staan soortgelijke oefeningen al op de planning.

 
 
 

Nieuws:

19-10-2018
17 HV-plus dagen afgerond
15-08-2018
Skills-lab in tijdschrift 1-1-2
23-07-2018
Mooi resultaat!