Instructeurs Zaanstreek-Waterland bijgeschoold

10-05-2012

Afgelopen drie maanden zijn drie groepen instructeurs van Zaanstreek Waterland bijgeschoold door het BOCAS Onderstaande tekst was te lezen in het maandblad BRAND. van de VrZW.

Lesgeven met lef

Het thema van deze bijscholing was ‘Les geven met lef’. Doel van deze bijscholing is: Instructeurs inzicht geven in het nieuwe brandweeronderwijs, waarin de cursist centraal staat. Instructeurs reageerden uiterst tevreden en positief over deze nieuwe manier van lesgeven.

Begin 2012 volgden ruim 20 instructeurs, verbonden aan de leergangen manschap en bevelvoerder, vier lesdagen aan het Prins Bernhardplein. Na twee theorielessen was het tijd om zelf te laten zien wat geleerd was: Instructeurs kregen de opdracht om zelf een theorie- en een praktijkles te verzorgen.

Het nieuwe brandweeronderwijs

Een cursist actief betrekken bij de les, dat is de kern van het nieuwe brandweeronderwijs. Waar voorheen doceren en demonstreren centraal stond, gaat het nu om de beleving van de cursist: veel verschillende werkvormen naar behoefte inschakelen. Bijvoorbeeld cursisten opdrachten geven als: in kleine groepjes casuïstiek uitwerken of opdrachten maken, presentaties over het onderwerp verzorgen en kijkopdrachten uitwerken. De cursist wordt constant geprikkeld zelf aan de gang te gaan, de instructeur faciliteert en begeleidt.

 

Inspelen op behoeften.

‘Kom uit de vertrouwde omgeving en speel in op de behoefte van de klas’. De docent van Bocas en de docenten van VrZW kregen veel complimenten tijdens de evaluatie. Groepen gaven collectief aan dat deze bijscholing een echte aanrader is voor iedere instructeur. Aangegeven werd dat deze manier van lesgeven ‘het leerrendement verhoogt, door het gebruik van meerdere werkvormen’, en dat ‘de cursist wordt uitgedaagd tot leren’. De verandering van de rol van instructeurs naar het regisseren van het leerproces is ook als zeer positief ervaren. Plezier hebben in het leren staat daarbij centraal.

Belangrijke rol voor instructeurs

Instructeurs hebben een zeer belangrijke rol in het brandweeronderwijs. Juist daarom is het van belang hier te beginnen met de invoering van het nieuwe brandweeronderwijs, voortkomend uit landelijke wetgeving.

Meer weten? Mail naar: vakbekwaamheid@vrzw.nl of info@bocas.nl

 

 
 
 

Nieuws:

19-10-2018
17 HV-plus dagen afgerond
15-08-2018
Skills-lab in tijdschrift 1-1-2
23-07-2018
Mooi resultaat!