Feest op BOCAS: Jeugdbrandweer 25 jaar!

01-06-2010

Zaterdag 29 mei is er op het BOCAS een feestdag georganiseerd ter ere van het 25-jarige bestaan van de jeugdbrandweer van Amstelveen. Hierbij werden verschillende demonstraties gegeven en oefeningen door de leden van de jeugdbrandweer gedaan.

De jongeren gaven hun ouders instructie wat te doen bij situaties zoals vlam in de pan, hoe te handelen wanneer iemand in brand staat en hoe je de brandblusser dient te gebruiken.
Ook werden de jongeren geïnstrueerd onder toezicht van de ouders hoe ze een stelling van 24 m hoogte moesten beklimmen en afdalen in een veiligheidsgordel met een veiligheidsharnas.

 


Als laatste was er een situatie waarbij de jongeren van alle leeftijden een “echte” brand moesten blussen. Dit is uitzonderlijk omdat doorgaans word geoefend met vlammenborden en knetterkasten.
Voor de meeste leden van de jeugdbrandweer was dit de allereerste echte brand!
De situatie was: in een huiskamer stond achterin een gasfornuis in brand, de vlammen laaiden hoog op, alles was natuurlijk donker en heet.


De ouders mochten binnen kijken tijdens de inzet. Het was wel erg heet en vooraf werd gewaarschuwd vooral laag bij de grond te blijven. Jammer was dat er bijna niemand mee naar binnen durfde, terwijl hun kinderen daar in volle uitrusting hard aan het werk waren!Tijdens deze feestelijke dag kwam ook dhr. J. v. Zanen, burgemeester van Amstelveen, even kijken naar de verrichtingen van zijn jeugdbrandweermannen.
De burgemeester hield een vrolijke toespraak over “Mijn Brandweer” en reikte vervolgens totaal onverwacht aan 4 van de jeugdleden van de brandweer een onderscheiding uit. Elisa Schouten, Ryan Bergkamp, David Denheijer en Niels Tenhagen kregen deze onderscheiding aangezien zijn al 5 jaar lid zijn van de jeugdbrandweer.
Ricardo Weewer, plaatsvervangend commandant van Brandweer Amsterdam-Amstelland, meldde dat Amsterdam ook een jeugdbrandweer wil oprichten. Hij was erg onder de indruk van wat de kinderen hadden meegekregen van de leiding. Hij vermeldde ook dat de leiding van de jeugdbrandweer: Fred Kuiper en Paul Dorsman respectievelijk 25 en 20 jaar al leiding geven aan de jeugdbrandweer. De jeugd bedankte deze leiders unaniem met een hilarische toespraak en een bos bloemen.

Alsof het niet op kon: de weersvoorspellingen waren naar de middag toe negatiever, maar klopten helaas voor het KNMI niet.
Het werd almaar zonniger en warmer: schitterend weer!  Aan het einde van de middag, toen iedereen dacht dat alles ongeveer afgelopen zou zijn, werd een totaal onverwachte inzet van de aspirant-leden(16-18 jaar) van de jeugd gevraagd: Er was echte brand in een pand op de eerste etage met een slachtoffer. De jongens hebben het geweldig gedaan en vonden het zelf: “een vet gave –retegoeie- keiknalharde- oefening”.

Kortom: het was een schitterende dag!

 
 
 

Nieuws:

19-10-2018
17 HV-plus dagen afgerond
15-08-2018
Skills-lab in tijdschrift 1-1-2
23-07-2018
Mooi resultaat!